Mat för livet-mässan 2019
Mat för livet-mässan 2019

SAVE THE DATE
13-14 november

Pga rådande omständigheter kommer vi tyvärr inte att ha en fysisk mässa i år.
Vi ser tillsammans med förbundet och andra föreningar över om vi kan ha en digital mässa istället.

Mat för livet arrangeras av Celiakiföreningen i Stockholms län som arbetar för dig som inte tål gluten/laktos. Idag har föreningen drygt 4000 medlemmar och arrangerar många aktiviteter, men störst är arrangemanget Mat för livet-mässan som föreningen startade 1995. Här kan du läsa mer om vår förening.


25-års jubileum 2020!

MAT FÖR LIVET – SVERIGES STÖRSTA GLUTENFRIA MÄSSA

Hit kommer ca 4000 besökare från Sverige och våra grannländer varje år för att provsmaka sig igenom utbudet och köpa med sig produkter hem.

Det är ett unikt tillfälle att marknadsföra nyheter och sälja produkter till rätt målgrupp: Svenska Celiakiförbundets medlemmar med familjer, fackfolk, dietister, hälsopedagoger och skolor med inriktning på mat och bakning. Här möter ni 100% intresserade och köpeglada konsumenter! Dessutom brukar försäljningen öka efter mässan för många av utställarna.

Mässan fokuserar på seriösa utställare som är inriktade på glutenfria produkter. Om produkterna även utesluter laktos, mjölkprotein och/eller soja mm är det ett stort plus och vi ser gärna glutenfria produkter som även är vegan och sockerfria också.

Under mässan delar föreningen ut, det prestigefyllda priset, Guldaxet till ett företag/organisation som utmärkt sig extra under året för celiakister (glutenintoleranta). Även Årets Utställare utses och då är det besökarna som under mässans dagar röstar fram sin favorit. Att få någon av dessa utmärkelser är eftertraktat.

MAT FÖR LIVET 2019

Den 15-16 november 2019 körde vi vår glutenfria mässa för den 24 gången!

Ett stort tack till er alla som bidrog till en riktigt lyckad mässa!  
I år kom det fler besökare än förra året och även ett flertal nya utställare var på plats.

Både på fredagen och lördagen öppnade vi dörrarna med skön musik på Speakers Corner och utställarna hade laddat upp extra med varor, smakprover, nyheter, goodiebags samt tagit fram tävlingar och mer pyssel. Vi satsade på bredare gångar och en bevakad Dramaten-parkering där besökare kunde ställa sin dramat/resväska mellan shoppingturerna, vilket blev uppskattat av både besökare och utställare.

Chill-zoonen där man kunde vila skönt i en soffa och ladda mobilen var uppskattad förra året, så vi behöll den även i år.
Vi hade föreläsningar i en föreläsningssal där man kunde stänga ute allt ljud från mässhallen. Här hölls föreläsningar av bl.a intressanta dietister och Livsmedelsverket och allt detta ingick i entrébiljetten. Scrolla ner så kan du se en av föreläsningarna som hölls.

Speakers Corner uppträdde TV-kocken Jonas Svensson, känd från ”Kockarnas kamp”, som berättade om sina erfarenheter av att laga glutenfri mat och hur de arbetar på hans restauranger. Åskådarna fick även provsmaka det han hade tillagat på scenen. Svenska Celiakiförbundet sände Glutenpodden live och åskådarna kunde ställa frågor direkt till Smilla Luuk och ombudsmannen Linus Richert. Här uppträdde även föreläsare och vi hade en Ballongshow på lördagen.

Svenska Celiakiförbundet stod med oss vid medlemsservicen i entrén, sände Glutenpodden live och hade en egen monter på mässan där de bl.a sålde förbundets profilprodukter. Ca 100 personer tecknade medlemskap nere vid entrén.

Guldaxet som vi sedan 1991 tilldelats ett företag eller person som gör livet lättare för dem med celiaki, gick till Schär.

Guldaxet 2019 gick till Schär
Guldaxet 2019 gick till Schär

Motiveringen lyder:

Schär har en långvarig utveckling av glutenfria produkter med ständigt fokus på att öka det befintliga sortimentet till att bli ännu bättre. Utöver detta stoltserar de även med en hemsida och en app som tänker på allt från att presentera sina produkter till att göra resande och boende enkelt för med celiaki.


Årets utställare, som besökare röstat fram, gick till Lysings glutenfria bageri.

Årets utställare gick till Lysings
Årets utställare gick till Lysings

Lysings har inte bara att bageri och konditori i Ödeshög. Om du beställer via deras hemsida kan du ställa dig på Rutan för att få varorna levererade till dig.I år satsade vi på ett flertal nyheter:

  • Medlemsservice i entrén där man kunde få hjälp med medlemsappen, medlemsbevis och teckna medlemskap
  • Möjlighet att visa upp medlemsbeviset i appen för att få entrén för medlemspris
  • Bredare gångar
  • Bemannad dramatenparkering där besökare kunde ställa sin dramat/resväska mellan shoppingturerna
  • Ett flertal nya utställare
  • Föreläsningar med forskare, dietister mfl som ingick i biljettpriset
  • Matlagning med TV-kocken Jonas Svensson och Glutenpodden live på Speakers corner
  • Information och rabatter i medlemsappen


 

Här kan du se en av föreläsningarna som hölls på Mat för livet-mässan 2019.

Elin Malmberg Hård af Segerstad, leg. Dietist specialiserad i pediatrik föreläser om celiaki.