GULDAXET

Guldaxet delades ut första gången 1991 av Celiakiföreningen i Stockholms län och har hittills delats ut till personer och företag.

Priset går till en person eller företag, som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten, laktos, mjölk eller soja.


ÅRETS UTSTÄLLARE

Diplomet delades ut för första gången 2018 till en utställare som besökarna röstade fram.

Guldaxet 2019

Schär har en långvarig utveckling av glutenfria produkter med ständigt fokus på att öka det befintliga sortimentet till att bli ännu bättre. Utöver detta stoltserar de även med en hemsida och en app som tänker på allt från att presentera sina produkter till att göra resande och boende enkelt för med celiaki.

Årets utställare 2019

Lysings har inte bara att bageri och konditori i Ödeshög. Om du beställer via deras hemsida kan du ställa dig på Rutan för att få varorna levererade till dig.

Guldaxet 2018

Hans & Gretas Glutenfria bröd

Företagets produkter har funnits med i sortimentet länge, men nya produkter utvecklas ständigt och sortimentet växer. Samtidigt håller kvaliteten en hög nivå. Företaget startades för 20 år sedan, som ett café ute i St Annas Skärgård. De lägger ner kärlek till hantverket och bakar glutenfritt bröd de är stolta över.


Årets utställare 2018

Hans & Gretas Glutenfria bröd
Nytt för i år var att besökarna kunde rösta fram Årets utställare, som blev Hans & Greta.
 

Guldaxet 2017

Under Kastanjen

Hedersguldaxet 2017
 
Oldana

I år hade föreningen även utsett ett hederspris också som delades ut till en person som i så många år gjort så mycket för att glutenintoleranta ska få det bättre.

Oldana är känd för sitt spröda majsbröd och har nu firat 30-års jubileum på marknaden. Deras sortiment har utökats markant sedan dess.

2016 TiFood
 

Företaget etablerades 1997 och samarbetar idag med alla större kedjor och grossister och har även export och samarbete med företag i våra grannländer Finland och Norge. Det är ett företag i tiden, som har valt att satsa på produkter som är utan emulgeringsmedel eller andra tillsatser och som är producerade av 100% naturliga råvaror. Produkterna når en stor grupp människor i vårt samhälle  och är mycket
uppskattade av alla som har behov av specialkost av
något slag. Sist men inte minst – som företaget själva
uttrycker det   "Det ska inte var extra dyrt att vara extra känslig"

2015 Ewalie

2014 Lysings

2013 WurstMaster

2012 Nya MixWell

2011 Finax

Det företag som är årets vinnare har tre ledord: Sunt, enkelt och gott. 1973 bygger två bröder en av världens första helautomatiska kvarnar på den skånska slätten. 1983 börjar företaget utveckla och sälja glutenfria produkter och idag är det en av de största producenterna av glutenfritt.
Vi vill uppmärksamma att företaget som funnits i så många år fortfarande strävar framåt och har ett nytänkande som vi som är glutenintoleranta har stor glädje av.

2010
Iréne Jonson
.


Ingen är för ung, ingen för gammal. Vilken intolerans du än har så finns hon där för dig. Alltid nåbar i telefonen, svarar hon på många frågor från såväl privata människor som företag i hela Sverige.

Historik

2009 Almondy

Årets vinnares röda tråd genom alla år har varit att från råvara till färdig produkt ha absolut högsta kvalitets- och miljökrav. Att företaget dessutom alltid bakar tårtor som är helt glutenfria gör att det känns extra roligt att få dela ut Guldaxet 2009.

Almondys historik:
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Två personer drömde om att bygga en båt och segla jorden runt, när de av en händelse upptäckte ett hemligt recept från 1890. Valet stod mellan att bygga färdigt båten alternativt att starta ett bageri. Beslutet blev ett bageri med en yta av 70 kvm. Åren gick och idag är företaget representerat i 33 länder och bakar hundratusentals tårtor per dag. Nu undrar förstås alla hur det gick med jordenruntresan? Svaret är att båten blev klar men den kom bara till Skagen.

 2008 Vete-Katten

2007 Pile Food

2006 Kung Markatta

2005 Dietist Mona Lauermann-Orheden

2004 Semper

2003 Heléns Glutenfria

2002 Moilanen (pizza)

2001 Café Hans och Greta

2000 Gunnar Åkerberg, Hemköp

1999 Josef Gebele, Arla FoU

1998 Ängavallen och Lithells     
1997 Fria Bröd

1996 Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

1995 Docent Claes Hallert, Linköping

1994 Semper Medifood/Sandströms (knäckebröd)
Louise Malmberg, Dietistbyrån

1993 Ulla Ingeson, KF Provkök

1992 McDonalds

1991 Konsum Rådhuset