2017

Klicka på bilden för att läsa 
Virginia Küsts blogginlägg om
"Mat För Livet" mässan 2017.
 

2016

loading...

2015

2014

Efter månader, ja nästan ett helt års, arbete och förberedelsen kunde vi äntligen öppna portarna till den 19:e Mat för livet-mässan.

Besökarna fullkomligt vällde in i lokalen båda dagarna. Javisst har man bråttom in till denna fantastiska mässa där 66 utställare (REKORD!) lockade med avsmakning och försäljning. Flera bak- och kokböcker fanns också att köpa. På mässan kan man finna det största utbudet av produkter som är gluten-, laktos-, mjölk- och sojafria. Allt under ett tak. Mat för livet, som är den ojämförbart största mässan i sitt slag i Sverige, lockade i år ca 4 000 besökare.

Programpunkterna i Speakers Corner var mycket intressanta och många var det som ville höra om t ex trender från USA, hur man kan förväxla begreppen glutenfritt, vetefritt och stärkelsefritt eller höra om nya regler som ska underlätta för matallergiker och glutenintoleranta.

Den stora begivenheten på fredagen var utdelandet av 2014 års Guldax. Årets vinnare är Lysings Konditori från Ödeshög. Grattis!

Flera av utställarna presenterade sig och sina produkter på lördagen i Speakers Corner.

Lördagen är barnens dag på Mat för livet. I år fanns som vanligt Annika ansiktmålare på plats. Ballongprinsessan skapade fanstastika figurer av ballonger till alla barn som ville ha. Trollkarlen Mr Dannyman trollade för alla barn, stora som små. Hoppborgen i barnhörnan var hela tiden full med hoppande barn.

Ja, nu är mässan över för i år. Nästa år firar vi 20-årsjubileum och då kommer det att bli något alldelss extra. Lita på det!

Förberedelserna är redan igång!

Nedan följer några bilder från årets Mat för livet

loading...

2013

Mat för livet 2013

Tänk att det kände vi på oss långt innan november.......
Ja, att det skulle komma många besökare på mässan Mat för livet. Det låg liksom i luften.

Dagen innan utställningen samlades vi några personer från Celiakiföreningen i Stockholms län för att "duka" upp på våra bord i vår stora monter.

Vi gjorde iordning för vårt stora lotteri, vi la fram böcker och tröjor, förstoringsglas och kassar m m.

Vi satte upp skyltar och prislappar och till sist såg det riktigt trevligt ut i vår monter.

Fredag klockan 11 slog mässan upp dörrarna och besökarna strömmade in. Jo, vi hade bytt lokal från förra året och det blev lite annorlunda än vi var vana vid. Men väldigt trevligt!

Guldaxet delades ut till WurstMaster.

Timmarna gick snabbt och helt plötsligt var klockan 17 och dags att stänga för dagen. Visst var vi trötta i både ben och huvud, men vad gör väl det? Vi har ju så kul.

Så var det då dags för lördagens publik att komma in. Och nu välde det in människor från hela Sverige. Besökare som kom med buss, tåg, t-bana eller bil. Det blev emellanåt trångt mellan montrarna.

I barnhörnan hoppade barnen i hoppborgen och gick tipspromenad. Alla barn som besökte barnhörnan fick en lott och en medalj som visar att de varit på Mat för livet.

I alla montrar bjöds det båda dagarna på något gott för alla att smaka på. Det fanns många nyheter i år. Godisremmar utan gluten, det var ju knappt man trodde det var sant! Goda var de också.  Fruktgodis, havretärningar, glass utan mjölk, R-ice och Tofuline och mycket, mycket mer.

Båda dagarna ordnade Celiakiförbundet seminarier och i Speaker´s fanns programpunkter båda dagarna.

Vi i föreningen är så glada att så många utställare, 64 st, kom i år och att rekordmånga besökare, 3 939 st, letade sig fram till Mat för livet. Vi fick många glada tillrop från både utställare och besökare under de två dagarna och det gör ju det hela mycker roligare.

Välkomna igen 2014!

 

loading...

2012

Mat för livet-mässan 30 november - 1 december 2012

 

Då har ännu en Mat för livet-mässa lagts till handlingarna.

  

Som vanligt har det varit en trevlig och familjär stämning både fredag och lördag. Från många av besökarna har vi fått höra detta och det är vi naturligtvis väldigt glada för.

 

Alla 59 utställare ställde upp med sina kunskaper och många smakprover. Det är ju viktigt för oss intoleranta och allergiska att kunna få veta mer om och smaka på de olika produkter som finns att få tillgång till. Och våra synpunkter är viktiga för producenterna.

 

För oss i Celiakiföreningen i Stockholms län är det också viktigt att alla trivs och mår gott och det har vi fått många tecken på.

 

Våra föredragshållare hade viktiga ämnen att tala om och publiken var månghövdad. Tack till Mona Lauermann Orheden, Svensk Dagligvaruhandel, Anna Starbrink, landstingsråd, Thomas Karlsson, Reviva Bio AB samt SCUF.

 

Den svenske mästaren i barntrolleri Dozzie var verkligen populär bland barnen, jo de vuxna också. Barnen blev också glada att få träffa kakmonstret igen.

 

Här nedan ser ni några bilder från årets mässa.

 

Nu startar planeringen inför nästa års mässa!

Fredag

loading...

Lördag

loading...

2011

Mat för livet 2011

Celiakiföreningen i Stockholms län arrangerar varje år mässan som speglar produktutbudet av gluten, laktos, mjölk- och sojaproteinfria livsmedel. 2011 gick den av stapeln den 25-26 november på Kistamässan. I år fanns det 56 utställare på plats.

 

Det märktes redan på fredagen att det skulle bli publikrekord i år.

Visst slog vi rekord! 3 796 personer kom och smakade, handlade, frågade och diskuterade gluten-, laktos-, mjölk- och sojafria produkter.

Mässan har verkligen blivit en träffpunkt för medlemmar från hela Sverige. Det kom bussar från norr till söder och från öst till väst.

Återigen visar den stora tillströmningen att mässan behövs och är viktig för oss alla.

Celiakiföreningen i Stockholms län delar varje år ut priset Guldaxet. I år delades det ut för tjugoförsta gången.

Priset går till en person eller ett företag, som gör livet lättare och bättre för män-niskor som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk eller soja.

Guldaxet delades ut på mässan Mat för livet som för sextonde året i rad arrange-rades av Celiakiföreningen i Stockholms län.

Årets vinnare är FINAX. Föreningens motivering till priset lyder:

"Det företag som är årets vinnare har tre ledord: Sunt, enkelt och gott. 1973 bygger två bröder en av världens första helautomatiska kvarnar på den skånska slätten. 1983 börjar företaget utveckla och sälja glutenfria produkter och idag är det en av de största producenterna av glutenfritt.

Vi vill uppmärksamma att företaget som funnits i så många år fortfarande strävar framåt och har ett nytänkande som vi som är glutenintoleranta har stor glädje av."

 

GRATTIS!

Bilder från Mat för livet 2011   

Bilder från lördagen

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

2010

Mat för livet 2010

Celiakiföreningen i Stockholms län delar varje år ut priset Guldaxet. I år delades det ut för tjugonde gången.

Priset går till en person eller ett före-tag, som gör livet lättare och bättre för människor som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk eller soja.

Guldaxet delades ut på mässan Mat för livet som för femtonde året i rad arrangerades av Celiakiföreningen i Stockholms län.

Årets vinnare är Iréne Jonson.

Iréne Jonson är ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län sedan 1991 och är dessutom grundaren av Mat för livet-mässan. Hon får priset med motiveringen "Ingen är för ung, ingen för gammal. Vilken intolerans du än har så finns hon där för dig. Alltid nåbar i telefonen, svarar hon på många frågor från såväl privata människor som företag i hela Sverige."

Årets vinnare, den tjugonde i ordningen, får priset för sitt initiativ till mässan Mat för livet och för sitt outtröttliga arbete i föreningen.

 

Det är med stor glädje vi på den femtonde mässan utdelar 2010 års Guldax till Iréne Jonson.
Idéen att anordna en mässa fick Iréne 1995. Hon tyckte det behövdes någonting extra för de som, liksom hon själv, inte kunde äta vad som helst. Då var det, till skillnad från idag, besvärligt att vara intolerant mot födoämnen.


På första advent 1995 hålls mässan för första gången. Antalet utställare var knappt 20 och besöksantalet under 1000. Flera av de utställare som var med då finns kvar ännu idag. Mässan har visat sig blomstra ut till något större än Iréne kunnat ana.

 

Bilder från fredagen

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

2009

Almondys historik
Det blir inte alltid som man tänkt sig. Två personer drömde om att bygga en båt och segla jorden runt, när de av en händelse upptäckte ett hemligt recept från 1890. Valet stod mellan att bygga färdigt båten alternativt att starta ett bageri. Beslutet blev ett bageri med en yta av 70 kvm. Åren gick och idag är företaget representerat i 33 länder och bakar hundratusentals tårtor per dag. Nu undrar förstås alla hur det gick med jordenruntresan? Svaret är att båten blev klar men den kom bara till Skagen.

 

Årets Guldaxet till Almondy!
Celiakiföreningen i Stockholms län delar varje år ut priset Guldaxet och i år för nittonde gången. Priset går till en person eller ett företag, som gör livet lättare och bättre för människor som är överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja. Guldaxet delades ut på mässan Mat för livet som för fjortonde året arrangerades av Celiakiföreningen i Stockholms län.

 

Årets vinnares röda tråd genom alla år har varit att från råvara till färdig produkt ha absolut högsta kvalitets- och miljökrav. Att företaget dessutom alltid bakar tårtor som är helt glutenfria gör att det känns extra roligt att få dela ut Årets Guldax till Almondy.

Mat för livet 2009

Mat för livet-mässan 2009 hade över 3000 besökare från hela Sverige.
Med på mässan fanns flera nya aktörer som: Friends of Adam, Pernillas Specialbageri, Andale, Mällby gård, Creative Cooking, Kattis Godis, Matkassen med flera. Dessutom delades priset Guldaxet ut!