Vårlunch

Den 7 juni samlades Seniorklubben till lunch på Vintervikens Trädgårdskafé. Solen sken från en klarblå himmel och vi kunde alla sitta ute i den fina trädgården.

 Borden var för dagen vackert dukade. En fantastisk buffé sattes fram och alla lät sig väl smaka på all den goda maten. Där fanns bl a potatissallad, lax, grönsallad, bröd och hummus.

Lunchen avslutades med vaniljpannacotta med hallonmylta och kaffe.

Nedan visas några foton från lunchen.

14 juni Sommarmingel

Som seden numera kräver så avslutades "vårterminen" med att vi i Celiaki-föreningen träffades på Vete-Katten på Kungsgatan 55, Stockholm. I år serverades en middagsbuffé till de 34 medlemmar som kommit.

Nog hade vi trott att vi skulle kunna sitta ute på innergården men vädret ville annorlunda. Strax innan vi satte oss till bords så satte det igång att regna. Men vad gjorde det, det finns ju gott om plats inomhus.

På bordet fanns en tacosoppa som var otroligt god, potatissallad, chilibiffar, sala-mi, skinka, kalkon, brieost, ost, hårt och mjukt bröd. Jo, det var mycket gott det också.

VD Magdalenas lille son Leo, som syns med mamma på fotona, hjälpte till att skri-va skyltar till de olika rätterna så att vi skulle veta vad de bestod av.

När vi hade ätit berättade Gunilla, som stod för kvällens meny, om sitt prisbelönta arbete med allergimat i köket på en förskola i Sollentuna. Hennes strävan är att alla barn oavsett allergi eller intolerans ska kunna äta av den mat som serveras. Den kunskap och erfarenhet hon har åker hon gärna runt och berättar om. Mest troligt så kommer en kokbok nästa år.

Karin från Friends of Adam berättade om sitt bageri för glutenfritt bröd. Brödet som serverades denna kväll kom från Friends of Adam.

Som avslutning, innan alla handlade bröd att ta med sig hem, serverades kaffe och sorbet.

Som färdkost fick alla en påse med Vete-Kattens välkända praliner.

Onsdagen den 24 augusti samlades ett gäng spänstiga tjejer i Drakenbergsparken vid Hornstull för att vara med i TjejGåing.

Vi var 1 135 anmälda förväntansfulla tjejer som efter upp-värmning, kl 18.30 stack iväg på en 8 km lång bana runt Årstaviken.

Solen sken och det var varmt och skönt. Stockholms-föreningens grupp hette "Glutenfria Smulor". Vi var 43 anmälda.

Alla gjorde vi reklam för Mat för livet-mässan i november och vi bjöd publik, funktionärer och gåing-tjejer på gluten-fria smulor – nej – kakor. Alla lät sig väl smaka. Kakorna från Crazy Bakers skänktes av Finax.

När vi så småningom kom i mål fick vi en kasse fylld med allehanda picknickgrejor: bröd, risi-frutti eller yoghurt, äpplen samt en ryggsäck, en medalj samt veckotidningen Allers.

Vi vill tacka Katarina Verbeet och Sonja Rinne på Celiakiförbundet, som grejade gluten- laktos- och mjölkfritt till gruppen.

Vi tycker alla att det var en trevlig aktivitet och vi bestämde på stående fot att göra om det igen, kanske redan till våren.

Nedan ser ni några foton från detta trevliga evenemang

Familjeutflykt till Nora 2011-09-03

Solen sken och det var ganska varmt ute redan halv åtta på morgonen när vi startade vår familjeutflykt den 3 september. Bussarna skulle ta oss 92 resenärer till den lilla trästaden Nora. I bussarna anordnades "tipspromenad" och tre vinnare i varje buss fick pris.

På vägen dit stannade vi först på rastplatsen "Björnfallet" utanför Örebro. En väldigt fin plats att ta kaffepaus vid. Det medhavda kaffet smakade väldigt bra till KEA-bageriets bovetesmörgåsar som föreningen sponsrade.

Så småningom kom vi fram till Nora, denna lilla pärla i Bergslagen. Nora bär på minnen från svunna tider då gruvdrift och malmförsäljning var viktiga inkomstkällor i staden. Att vandra runt på de kullerstensbelagda gatorna är som att förflyttas hundra år tillbaka i tiden. De fina trähusen med sina innegårdar visar miljöer där tiden stått stilla.

På vår guidade vandring i staden fick vi naturligtvis träffa Maria Lang. Hennes ande finns där bland de gamla husen. En staty av henne finns utanför den lägenhet där hon bodde. Berättelserna i hennes böcker utspelas ju som bekant i Nora.

Många av butikerna har gamla anor, t ex Leon Sandbergs Bosättningsaffär som grundades 1859 och som fortfarande drivs av samma familj. Många av oss smakade också på NoraGlass som varje sommar i 87 år har tillverkats dagligen efter hemligt recept. Smaken för dagen var viol, vilket tilltalade många glass-njutare.

Ja, så började vi känna oss lite hungriga efter att ha promenerat ett par timmar i Nora. Visserligen fanns en korvkiosk på torget men vi hade något bättre på gång.....

På Hult Säteri väntade en fantastisk lunch när vi anlände vi 13.30-tiden. Husmor själv hälsade oss välkomna. Vi blev av en trevlig personal serverade inkokt lax med kall sås och potatis och en sallad till. Hembakt bröd fanns det också. Kaffe och kaka avslutade den trevliga lunchen.

Så var det då bara en programpunkt kvar på dagen. Vi skulle handla bröd på Heléns Glutenfria i Örebro. Många av oss hade beställt bröd i förväg och det fanns gott om bröd att handla för dem som missat att beställa eller som ville handla mer. Precis som förra gången Stockholms-föreningen var på besök så blev det kassarekord.

På hemresan till huvudstaden såldes det lotter i bussarna och pratades mycket om dagens upplevelser.

Vi arrangörer vill tacka alla för en trevlig utflykt.

23 feb

På Norrtull Event Center, där de bl a har bowling, skytte, golf, racing, biljard, basket, dart m m, träffades den 23 februari 17 medlemmar i föreningen för att bowla.

Vi delades in i fyra lag och hade en trevlig timme med allt från strikes till "ränna". De där kloten trivdes ganska bra i rännan, i alla fall på undertecknads bana.

Banorna lystes upp av lampor i alla regnbågens färger, det var mysigt. Det pågick spel på alla banor. Det är populärt som "after work" , det märktes.

Efter bowlingen samlades vi vid ett långbord i O´Learys restaurang. Vi beställde dricka och efter en stund kom så de efterlängtade hamburgarna. Vi hade lite otur med betjäningen tyvärr, men jag tror nog att alla gick hem mätta och nöjda med kvällen.

.

Den 5 mars hade vi vårt sedvanliga årsmöte på Restaurangskolan Flitiga Lisa vid Globen.

 

Drygt 30 personer hade anammat inbjudan och årsmötet öppnades med en tyst minut och våra tankar var hos vår bortgångne styrelsemedlem Synnöve Pedersen Blomdell. Resten av årsmötet klarades av galant tack vare vår ordförande för mötet, Jan Ekberg.

Som ny(gammal) medlem i styrelsen hälsades Liselotte Edebäck välkommen. Liselotte har varit med i styrelsen tidigare.

Anders Johansson utsågs till hedersledamot i vår styrelse.

Och så var det maten! Denna otroliga mat som lagas och serveras av eleverna på restaurangskolan.

Vad sägs om:

Sushi och Sashini med Misosoppa.

Grillad lax med risnudlar och Pak Choy.

Yaki Niku "på vårt sätt" med två sorters pickles.

Stjärnanisflamberade plommon med tonkabönglass.

Oj, så gott det var och vad mätta vi blev!

loading...

Den 15 mars var det så dags för Celiakiföreningens årsmöte. Ett femtiotal medlemmar hade mött upp på Restaurang Flitiga Lisa vid Globen.

När alla hade satt sig vid borden ledde årets ordförande, Jan Anderstedt, oss genom alla dagordningens olika punkter. Som vanligt handlade det bl a om verksamheten under 2011 kommande verksamhet, ekonomi och val till styrelsen. Kristina Lind hälsades välkommen som ny styrelsemedlem. Styrelsen är glada och tacksamma för all det myckna beröm som kom från medlemmarna.

Så var det då dags för den stora höjdpunkten för kvällen. Den fantastiska maten som eleverna på restaurangskolan beredde och serverade. Kvällens tema var Medelhavet och vi fick avnjuta en fantastisk meny bestående av Gaspacho och tapas och kikärtsmuffins, Paella med grillade marulkskinder och skaldjursolja, Grillad kycklingrulle "Saltimbocca" med parmaströssel och polentacreme samt till dessert Creme Catalana på två sätt.

Här får du receptet på kikärtsmuffins:

 

Kikärtsmuffins

 

3 dl kikärtsmjöl

1 tsk salt

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1,5 tsk bakpulver

2 ägg

1 dl filmjölk

1 knivsudd cayennepeppar

 

Smörj 10 st muffinsformar som rymmer 1 dl. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ihop resten av ingredienserna i en annan bunke. Blanda i mjölet och spritsa smeten i formarna. Fyll ungefär ¾ av formarna. Grädda i 200 grader ca 8 minuter.

17 mars - upptäcktsfärd

36 barn och nästan lika många vuxna samlades på Naturhistoriska Riksmuséet den 17 mars för att gå på upptäcktsfärd bland dinosaurier.

- Waooo, vad stora!

- Kolla äggen!

- Va´ spännande!

Ja, många var kommentarerna från dem som smög omkring bland de stora dinosaurieskeletten. Man fick mäta klorna på Tyrannosaurus rex med en linjal och jämföra med sina egna tånaglar. Man fick fundera kring fossil och ett 200 miljoner år gammalt träd. Alla kunde få klappa jättefågeln Diatryman och förstå hur en vanlig talgoxe kan vara släkt med de stora dinosaurierna.

Tiden gick fort inne på muséet och efter en dryg timme var det så dags att se film på Cosmonova.

På Cosmonova får man uppleva känslan av att vara mitt i äventyret. På den enorma kupolformade duken tas man med till fascinerande platser på vår jord.

Vi såg alla en film som heter "Deep sea". Man dyker ner i en förtrollande undervattensvärld. Man simmar sida vid sida med hajar, gigantiska sköldpaddor och svävande maneter. En fascinerande undervattensresa.

Efter dessa äventyr blev vi alla sugna på lite att äta och på restaurangen hade man dukat fram pannkaka till alla barn. Dessa smakade väldigt gott med sylt och grädde. De vuxna i sällskapet åt också mat eller fikade.

Det var en trevlig utflykt och alla var nöjda med dagen.

Gastronordic 24-27 april

Under fyra dagar i april var vi i föreningen representerade som en av utställarna på Allergitorget på GastroNord-mässan i Älvsjö.

Tillsammans med Dietistbyrån, Lineum, Dorimax, Heléns Glutenfria och MixWell informerade vi många besökare om gluten-, laktos-, mjölk- och sojafria produkter och om Mat
för livet-mässan den 30 november -1 december 2012.

Alla lät sig väl smaka glutenfri kladdkaka, Linfröknäcke eller
Piruett-kakor.

GastroNord är norra Europas största fackmässa för hotell, restaurang och storkök. På mässan kunde man se maskiner som strimlade grönsaker, kaffemaskiner, ugnar och grillar, diskmaskiner, ja allt man kan önska i ett
storkök.

Utställarna bjöd på mycket gott, grillat kött, fisk och skaldjur,
bröd, godis, frukt och dryck och mycket mer.

Under mässdagarna gjorde vi en upptäckt som kändes stor.
Födoämnesöverkänslighet fanns i medvetandet hos så många utställare och besökare. Som exempel bjöd Abba Seafood på en laktosfri röra gjord på Valios smetana, Bongs bekräftade att alla deras fonder är glutenfria och av JUNIs 280 olika kryddor är 279 glutenfria.

SkolmatsGastro, Pizza-SM samt Årets Kockelev var några av de tävlingar som anordnades i samband med seminarier.

GastroNord besöktes av 20 072 personer och hade 464 utställare. Med en enkel räkneoperation konstateras att GastroNord hade 43 besökare per utställare under 4 dagar. En fantastisk jämförelse med Mat för livetmässan visar att vi förra året hade 68 besökare per utställare under 2 dagar.

Vi hoppas kunna vara med som utställare när GastroNord anordnas igen om två år. Då kommer man att locka dit många besökare med Kock-EM (Bocuse d´Or Europe).

loading...

Boule 26 april

Vi var några som aldrig spelat boule innan den 26 april. Att jämföra det med "gräsmattespelet" boccia var inte riktigt rätt. Det kändes ganska avancerat att spela boule. Antingen tog man i för mycket eller också för lite när man skulle kasta klotet. Ja, ibland lagom också. Vi var ett gäng på 13 personer som gjorde grusbanorna på Boule-hallen vid Nytorget osäkra. Vi fick till slut ett vinnande lag bestående av Gerd Wester, Ingrid Kihlborg och Lars Gäderblom.

Efter matcherna åt vi en god och fräsch buffé och drack lite gott till.

Vi var alla överens om att det varit en trevlig afton och att vi ville göra om den vid något bra tillfälle.

loading...

Vårlunch 25 maj

I strålande försommarsol samlades 39 medlemmar i seniorgruppen till lunch på Rosendals trädgård på Djurgården. Under de blommande äppelträden var en underbar buffé med räksallad, sommarprimörer och ost med marmelad samt bröd framdukad.

Allt medan bina surrade ovanför våra huvuden åt och drack vi gott och konversationen var livlig. Efter maten bjöds det på kaffe eller te med kaka till.

Många var vi som gick till butiken och handlade med oss godsaker hem, som marmelad, bröd och lakrits,

loading...

Blodomploppet 17 juni

Vi hade i alla fall tur med vädret!

Ja, nog sken solen lite emellanåt när alla ca 13 000 gångare och löpare skulle ge sig iväg på 5- eller 10-km banan.

Allt eftersom alla gått eller sprungit färdigt fylldes fältet efter målgången med picknickätande människor.

Celiakiföreningen hade anmält 45 personer i 9 lag. I ett tält, som vi hyrt, kunde man lämna sina kläder och väskor. Där kunde man också få sitt lags picknickkasse. Kassen kom från iCA och innehöll mycket smått och gott. Tyvärr så fanns det inget glutenfritt bröd i kassarna men det ordnade föreningen med. Gott bröd från KEA-bageriet smakade bra efter loppet.

Hanna Wiesel, en av våra medlemmar, vann en av de 10 vinster som lottades ut bland oss som gick en tipspromenad. Hennes vinst var 12 olika saker,  presentkort, gångstavar, böcker, ryggsäck, termos m m. Grattis Hanna!

Regnet höll sig borta! Skönt!

loading...

Familjeutflykt 25 augusti

Än en gång var vädergudarna på vår sida

Det var nog inte bara undertecknad som hade laddat med paraply inför årets familjeutflykt. Det fanns hot om regn och åska, men en liten regnskur medan vi satt på bussen mellan Ängelsberg och Uppsala var det enda i "oväder-väg" vi upplevde. Annars var det en strålande skön sensommardag i Bergslagen.

Vi startade från Stockholm halv åtta på morgonen, 79 morgonpigga medlemmar, för att i första hand ta oss till Västerås. Som vanligt fanns Ellénius Buss på plats för att säkert ta oss ut på vägarna.

Nya Mixwell i Västerås var vår första anhalt och där tog de två grundarna av företaget, Viveca Sylvén Kadesjö och C-G Hallqvist, emot oss och visade oss runt i lokalerna. Vi fick se deras maskiner och höra om hur man blandar de olika mixerna innan man förpackar dem.

Några medlemmar från Celiakiföreningen i Västmanlands län ställde upp och bjöd oss alla på fika. Det smakade så bra med en kopp kaffe och en god butterkaka till.

Vi som hade beställt varor fick hämta dem efter rundvandringen och vi kunde även få köpa ytterligare produkter om vi ville. Vi fick alla en gåva av Nya Mixwell när vi skulle åka. Ett paket Pajskalsmix och några receptfoldrar.

Tack Nya Mixwell för att vi fick komma!

Ja, så var det att kliva upp på bussen igen och åka till nästa stopp på vår utflykt. Efter några mil på delvis slingrande vägar fick vi se vårt mål - Ängelsberg. En liten bruksort i en fantastiskt vacker natur. En liten pärla vid sjön Åmänningens strand. Här finns Engelsbergs Bruk som finns listat på UNESCOs världsarvslista. Tyvärr fick vi inte se bruket då där skulle firas ett stort bröllop och bruket var inte öppet för guidade turer.

Men OLJEÖN fick vi se. Den heter egentligen Barkön men heter i folkmun numera endast Oljeön. Efter en båttur på 158 meter över sjön klev vi iland på ön som inte bara har olja i namnet utan som dessutom luktar olja. För hundra år sedan var det ett av världens största oljeraffinaderier och är det äldsta bevarade i världen.

Våra två guider gjorde vandringen på ön och upplevelsen i de välbevarade byggnaderna mycket intressant med sina berättelser om svunna tider och om vad man använde de olika olje-produkterna till.

På Nya Serveringen fick vi alla äta oss mätta på inkokt lax med kaffesås (!) och stekt lök, bröd och sallad. Det smakade bra, för vi hade hunnit bli riktigt hungriga. Kaffe med kaka fick avsluta vårt besök i Ängelsberg. Vi är nog flera som skulle kunna tänka oss att besöka den lilla orten igen.

Hade man inte beställt eller köpt varor från Nya Mixwell så kanske man hade gjort det från vårt sista delmål för dagen. Strax utanför Uppsala finns det glutenfria bageriet BriMa. Här fanns färdigbakt fruset bröd till alla. Många limpor, bullar och muffins gled ner i kassar för vidare transport hem till medlemmarna.

Strax efter klockan 19 klev vi alla av på Vasagatan. Trötta men mycket nöjda med dagens äventyr.

Helena de la Rosée

loading...

22 september - Tom tits experiment

Tänk att "gammelt fôlk" kan bli så barnsliga! Jo, faktiskt så blev vi tre damer från Celiakiföreningens styrelse inte så lite barnsliga när vi sprang omkring och provade på experimenten på Tom Tits Experi-ment i Söderlälje. 27 barn mellan 3 och 14 år och 25 föräldrar och vuxna var vi som träffades på höstens barnaktivitet den 22 september.

Till att börja med fick vi höra några nummer med Stock-holms Kulturskolas Steelpanorkester. Riktigt mysiga karibiska rhyt-mer. Fantastiskt duktiga ungdomar.

Vi kände, lyssnade, provade, tittade, hörde, luktade, klättrade, blåste. Många experiment finns det och man kan verkligen vara där en hel dag utan att hinna med allt. Vet ni att man kunde till och med vinna genom att vara helt passiv, att inte tänka över huvudtaget? Jo, det är faktiskt sant. Mindball heter spelet. Men, det är svårt att inte tänka, det sker liksom helt automatiskt.

Att blåsa såpbubblor är ju alltid lika roligt. Vi lyckades faktiskt att göra en såpbubbla med en pojke inuti. Kolla bilderna så får ni se!

I vattenavdelningen finns experiment som visar hur vattnet rör sig, dess tryck och flöde. I spegellabyrinten fick man se upp så att man inte krockade med sig själv. Rätt som det var så träffade man åtta stycken av sin egen spegelbild. Lurigt!

I illusionsgalleriet fick man fundera på om man såg det man trodde att man såg. Illusion eller verklighet. Ja, det kan vara svårt att avgöra. Ser du på bilden här intill att de horisontella linjerna är parallella? Jo, faktiskt!

I den fina restaurangen åt vi alla mat, allt från pannkaka till svamp- och viltbuffé. Mycket god mat och en trevlig, gemytlig lokal. Det var många besökare under dagen och ganska många hade bestämt sig för att äta samtidigt som vi. Det blev lite trångt och vi kunde inte samlas hela gruppen, vilket var meningen.

Vi åkte hem efter ca 6 timmar på Tom Tits. Men visst hade vi haft att göra ytterligare några timmar om vi skulle ha provat allt. Men vi åker gärna tillbaka och provar på igen.

Gör det ni också!

Det är barnsligt roligt!

Jag lovar!

Helena de la Rosée

loading...

4 oktoberg Bulls Eye!

Det var det som var kvällens mål. En liten ynka prick i mitten av en darttavla. Den skulle man träffa för att få bra poäng.

Problemet var bara att först försöka pricka tavlan. Och faktiskt - det gick efter ett par försök. Det trodde jag inte när jag stod och skulle försöka kasta.

Det var många år sen jag kastade pil. Nån gång i slutet av åttitalet på en pub i England, var det. Jag minns de glada engelska pubgästerna, röken, ölet....

Ja, lite av den känslan kom tillbaka i kväll.

Fjorton medlemmar i föreningen träffades i kväll på Ballbreaker på Sandhamnsgatan för att kasta pil och träffa varandra. Ja, inte med pilarna förstås, det lyckades vi undvika.

Det vinnande laget, som vann med 9 poäng, bestod av Vivi Karlsson, Agneta Johansson, Maria Lind, Christina Flyborn Bergman samt Lars Gäderblom. Grattis och diplom till er!

Efter två timmars pilkastning åt vi en mycket god ham-burgare i restaurangen.

Det här var en trevlig aktivitet som vi gärna vill göra ännu en gång.

Helena de la Rosée

loading...

Bowling 15 november

Ja, då var vi där igen. På Norrtull Event Center. 18 pigga bowlare skulle göra upp om de hedervärda diplomen man får om man vinner.

Fem lag kämpade på för att försöka få det där "illvilliga" klotet att ta rätt kurs på banan. Jag tror för min del att mitt klot hade bestämt sig för att "vila" lite i diket. Det hände flera gånger. Tapprast denna kväll var Colin. Han kämpade på med sitt klot och jag tror nog att han hade bättre resultat än sin pappa.

När det till slut fanns ett protokoll där vinnarna framgick visade det sig att mitt lag hade samma poäng som ett annat lag men att den person som hade det bästa snittet fanns i mitt lag.

Kul att stå där som vinnare när man själv tyckte att allt "gick åt pipan".

Efter bowlingen tog vi plats i restaurangen där vi fick njuta, och då menar jag njuuuuta, av mycket god mat. Några åt lax och andra åt ribs. Det smakade mycket bra! Alla var mycket nöjda över kvällen.

Nu går vi och väntar på att få bowla igen snart. Och det ska vi göra - kanske i april nästa år.

Helena de la Rosée

loading...

2013

Bowling 11 april vuxna

Sexton tappra bowlare träffades den 11 april på Birka Bowling på Birkagatan. En mysig och trevlig lokal. Som vanligt delades vi upp i lag och koncentrationen var på topp när spelet satte igång. Här och där jublades det över en strike och vissa var glada att ens få iväg klotet i rätt riktning. 

Det är inget lätt jobb att kasta iväg ett 10 kg tungt klot mot några små käglor som står och nästan hånskrattar åt en. (Undertecknads egna tankar)

Kul hade vi i alla fall och det vinnande laget med Gunnel, Nanna, Christina och Lars fick med sig varsit diplom hem.

Bowlingkvällen avslutades med en hamburgertallrik i restaurangen.

Helena de la Rosée

loading...

Bowling 14 april barn

Aaron, Emelie, Elsa, Maja, Emma, Clas, Källa, Agnes, Nadine, Hannes, Jonas, Colin, Ricky och Nathalie kom till Kungsholmens Bowling för att spela bowling en timme på söndagen den 14 april. Alla var förväntansfulla och spelet sattes igång klockan ett. Vilka duktiga bowlare! Vi fick se strikar och spärrar och höga poäng utdelades. Alla barn och även de föräldrar som förstärkte lagen hade en trevlig stund i bowlinghallen.

Vi avslutade vårt lilla kalas med hamburgare, dricka, glass och godispåse.

Tack alla barn för en trevlig dag!

Välkomna även nästa gång!

Helena och Iréne

loading...

31 augusti Familjeutflykt

Jo, vi hade blivit lovade regnväder, den här dagen. Vår familjeutflyktsdag. Vi tänkte nog samma tanke, de flesta i bussarna, hur ska vi kunna fika utomhus om det regnar. I bussarna går det väl inte an att söla med kaffe?

Vi behövde inte oroa oss. Efter en dryg timmes färd stannade vi till på Björnfallets rastplats utanför Örebro. Alla 96 utflyktssugna bjöds på bullar från KEA-bagaren och kaffetermosar och muggar plockades upp på de många borden. Inte en regndroppe så långt ögat kunde nå. Härligt!

Vi var på väg till den lilla bruksorten Grythyttan i Bergslagen. Vi skulle äta lunch på Grythyttan Gästgivaregård och vi skulle besöka Måltidens Hus. Gästgivaregården grundades år 1640 på order av Drottning Kristina. En gammal vacker byggnad där varje rum har sin särskilda historia. Carl Jan Grankvist var gästgivare här i 25 år innan han sålde gården till nuvarande entreprenör Jenny Ljungberg 1999. Lunchen bestod av Wallenbergare med potatispuré, lingon, ärter och skirat smör. Oh, så gott det smakade. Vi var allt lite hungriga när vi anlände kl 12. Lunchen avslutades med fruktsallad och kaffe.

Måltidens Hus är den paviljong som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Här är nu sätet för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap.

Vi fick en guidad rundtur i paviljongen och fick se biblioteket med tusentals kokböcker. En del av Tore Wretmans stora kokbokssamling finns i Måltidens Hus. Bl a finns den äldsta bevarade kokboken här.

Efter visningen var det så dags att röra sig mot Stockholm igen. Som vanligt är på dessa utflykter, så stannade vi till vid ett glutenfritt bageri, Tårtbiten utanför Västerås. Många var de som i förväg beställt bröd och hade man inte det så fanns det fryst bröd att köpa. Alla blev nöjda med sina inköp. Dessutom så hade den intilliggande delikatessbutiken öppet. Där fanns kött, fisk, såser, sylt, marmelad och andra godsaker att köpa.

Kvar i sju på kvällen var vi så tillbaka på Vasagatan i Stockholm och alla tackade för en trevlig dag. Tack också till våra trevliga busschaufförer från Ellenius Buss.

Titta på vårt bildspel nedan
 

loading...

Bowling 19 september vuxna

Som avslutning åt vi, som vanligt, en hamburgare med tillbehör. En mycket god och saftig burgare. Men innan dess hade vi, 13 medlemmar, spelat bowling.  På Lindhagensgatan ligger den, bowlinghallen Ballbreaker, som vi besökte för andra gången. De firar nog 1-årsjubileum nu i dagarna. En stor och fin multisporthall. Jättemånga personer var där den kvällen och spelade dart, biljard, shuffelboard eller någon annan av de aktiviteter som Ballbreaker erbjuder. 

Fyra lag var vi som spelade och i varje lag slogs den ena striken efter den andra. Det vinnande laget bestod av  Annika Nilsson, P-O Ström och Iréne Jonson. De tre vinnarna fick ett diplom. 

Vi, som inte fick något diplom, ser nu fram emot revansch.

Helena de la Rosée

loading...

Bowling barn 22 september

loading...

2014

Bakkurs 14 april

Det var lite pirrigt, det tyckte vi nog allihop. Allihop = Iréne Jonson, Kristina Lind, Therese Larsson och Helena de la Rosée.
Kanske inte Therese så mycket - hon är ju proffs.
På förmiddagen den 14 april var vi på väg till Björkebyskolan i Järfälla. Vi skulle hålla i en bakkurs för skolpersonal. Vi är inte så vana att hålla bakkurs men vi skulle i alla fall göra så gott vi kunde.
Sju personer var anmälda till kursen och de var nog lika förväntansfulla som vi.
Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta fart. Vi höll till i ett kök på skolan. Vi hade maskiner, stekbord och ugnar till vår hjälp. Vi föreslog att vi skulle baka fröknäcke, ostfrallor, brytbitar, filmjölkslimpa och stekpannebröd.
Det var ett glatt gäng som satte igång med fröknäcket först. Det skulle ju gräddas längst tid. Det var jäst hit och mix dit, det var sirap upp och filmjölk ned, det var kavel fram och kavel tillbaka.
Bröd blev det. Något misslyckades vi med och men det mesta blev otroligt gott och bra.
På bilderna i bildspelet kan ni se hur trevligt vi hade och hur resultatet blev.
Till slut efter drygt två timmar så drack vi kaffe och åt av det nygräddade goda brödet.
Det var en mycket trevlig kurs och jag tror att vi lärde oss lika mycket som de. Vi hade ju som sagt proffset Therese som lärde oss alla väldigt mycket.
Kul att träffa er alla - och Anne Marie, tack för att vi fick låna ditt kök.

loading...

Pizza och bus 30 mars

18 glada och hungriga barn och deras föräldrar träffades den 30 mars på Pizza Hut på Heron City, Kungens Kurva.

Alla vi som var med åt pizza som var jättegod. När alla barn ätit pizza och dessutom fått en glass till efterrätt så drog vi vidare till Lekplatsen. Sen följde ett par timmars hejdlöst BUS.
Här ovan ser du några bilder från denna dag.

loading...

2016

2017